Als favoriet naar het Nederlands kampioenschap in Zaltbommel

Als favoriet naar het Nederlands kampioenschap in Zaltbommel

“Ik vind het wel leuk om bij de favorieten te horen”, vertelt Tibor een paar dagen voor het Nederlands kampioenschap in Zaltbommel. Zijn podiumplek in Zonhoven zorgde ervoor dat hij niet onder de radar kan blijven. Komende zondag gaat hij van start als één van de favorieten bij de beloften. 

“Sommigen willen graag outsider genoemd worden, maar mij maakt dat niet zo veel uit. Als je als favoriet bestempeld word begin je toch al goed aan de wedstrijd.” Tibor is dit seizoen goed bezig. Zo werd hij zesde op het EK, zesde tijdens de wereldbeker in Namen en werd hij afgelopen week vijfde in Koksijde en derde in Zonhoven. En bij de wedstrijden gecombineerd met de profs reed Tibor steevast naar een plek bij de top 17. Vooral die podiumplek afgelopen weekend maakt hem nu de favoriet. “Het is wel goed voor de moraal, om derde te worden in Zonhoven. Zeker ook omdat het eerste deel van de cross voor de overwinning reed, dat maakt het nog mooier.”

Bij het NK rijdt Tibor ook tussen de profs. “Aan de ene kant is het mooi om tussen de profs te rijden, als je dan op TV komt merk je wel dat veel mensen kijken, maar aan de andere kant is het ook mooi om in je eigen categorie voor de winst te gaan.” Komende zondag kan beide. Rijden tussen de profs en op TV komen, maar ook strijden om rood-wit-blauwe trui bij de beloften. Ondanks de gecombineerde wedstrijd worden er twee truien uitgereikt. ”

Concurrentie komt vooral uit de hoek van David Haverdings. “Ik denk dat David en ik wel de favorieten zijn.” Maar toch zal het vanwege de combinatie met de prof een bijzonder dynamiek zijn.  “We hoeven niet zelf koers te maken, dat doet Van der Haar wel. Corne van Kessel, Pim Ronhaar en Joris Nieuwenhuis, die gaan natuurlijk ook wel hard rijden.” Tibor probeert zich daar niet te druk om te maken. “Vierde worden tussen de elites is heel mooi, maar het enige wat voor mij telt is eerste beloften worden. Dus daar ga ik dan voor.”

En dan is David verslaan het belangrijkste. Toch vergaat de wereld niet als Tibor geen kampioen gaat worden. “Als ik geklopt wordt door David als hij harder fiets en ik mijn beste wedstrijd ooit rijd kan ik niet ontevreden zijn, maar anders natuurlijk niet.” Tibor heeft er in ieder geval alles aan gedaan. “Ik denk dat de conditie wel goed zit, ik doe me best om zo goed mogelijk voor de dag te komen.”

Zaterdag verkent Tibor het rondje, “al is het nog maar de vraag of het er zondagmiddag nog steeds zo bij ligt. Er rijden veel categorieën dus dan is het parcours al aardig ingereden, laten we vooral hopen dat er niet te veel gelopen gaat worden.” Het parcours ligt in de uiterwaarden van Zaltbommel. Met als achtergrond de brug belooft het een mooi spektakel te gaan worden.

Adri als parcoursbouwer

Wie Zaltbommel zegt, zegt Adri van Houwelingen. De ploegleider van Metec-SOLARWATT is deze week druk bezig geweest met de opbouw van het parcours. Adri kon op de fiets, want woont amper een kilometer van het parcours. Hij heeft er samen met vele anderen voor gezorgd dat er deze week een mooi parcours is ontstaan. Het vele water dat uit de lucht kwam heeft een een stuk uitdagender gemaakt, maar met man en macht is er gewerkt om het parcours enigzins berijdbaar te maken. Enigsins, want bij de trappen moet je tocht echt van de fiets.

Live op tv

De cross is te volgen op televisie. Bij Omroep Gelderland zenden ze het uit. Dat niet alleen, ook via een stream van de NOS worden de wedstrijden van de vrouwen en mannen uitgezonden.

13:40 Vrouwen
15:00 Elite en beloften mannen

Gratis toegang

Maar erbij zijn is natuurlijk veel leuker. Er wordt zondag zelfs een klein zonnetje verwacht. De toegang gratis dus niks houd je tegen om zondag naar Zaltbommel te gaan om de renners en rensters aan te moedigen. Het parcours is zo gebouwd dat je gemakkelijk op heel veel plekken tegelijk kan kijken.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.