Danny van der Tuuk toont zich bij Drents profdebuut

Danny van der Tuuk toont zich bij Drents profdebuut

Danny van der Tuuk debuteerde in zijn achtertuin tijdens de Ronde van Drenthe in de rangen de profs.

Het parcours van de 56e Ronde van Drenthe kende een aantal kleine veranderingen ten opzichte van de laatste jaren. Wat overbleef is een serie keienstroken, vier passages van de ‘Col du VAM’ (0,5 km – gem. 4,0%) en na de tweede finishpassage nog een lokale ronde van 7,6 km.

Eerstejaars belofte Danny van der Tuuk toonde zich in zijn eerste profkoers direct van zijn goede kant. De 18-jarige Assenaar, vorig jaar nog Junior, maakte deel uit van een kopgroep van een dozijn renners die na de eerste keienstroken een tijdje vooruit mocht rijden. Toen die groep weer ingerekend werd, sprong Danny opnieuw attent mee. Nu met twee andere renners. Ook deze vlucht kreeg maar weinig ruimte.

Ook de vier passages van de VAM berg brachten geen afscheiding in de wedstrijd. Totdat in de finale een tiental goed samenwerkende aanvallers, zonder Metec-TKH-renners, elkaar wist te vinden. De voorsprong van de groep was nooit groot, maar ze mochten wel om de winst gaan rijden.

Een late uitval van Gerts werd teruggehaald, waarna een groepssprint de winnaar moest aanwijzen. Daarin was de Tsjech Frantisek Sisr (CCC-Sprandi-Polkowice) de snelste. Hij klopte de Belgen Dries De Bondt (Verandas Willems-Crelan) en Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise). Dennis van der Horst finishte in het eerste peloton als 66e.

Moegestreden moest Danny de koers verlaten. ,,Dit was mijn debuut bij de profs’’, keek de jongeling terug. ,,Het was gaaf om dat te doen in een grote koers als dit! Ik had vanmorgen vemel moraal en had als doel om mee te springen in de vroege vlucht. Uiteindelijk ben ik twee keer weggeweest, dus dan moet ik wel tevreden zijn.’’ Fietsend door zijn trainingsgebied kon Danny zijn parcourskennis aanwenden. ,,Natuurlijk kende ik de route. Ik had hem verkend en dan heb je wel het voordeel dat je weet wat er komt. Bij de junioren was de koers hectischer, maar nu is er meer controle. Ik moest wel wennen aan het hoge tempo, maarja ik rijdt nu tussen de profs.’’

Uitslag
1. Frantisek Sisr (CZE) CCC-Sprandi-Polkowice – 4:36:28
2. Dries De Bondt (BEL) Verandas Willems-Crelan + 0:00
3. Preben Van Hecke (BEL) Sport Vlaanderen-Baloise + 0:00
66. Dennis van der Horst + 1:23
81. Jasper de Laat + 7:24
92. David Dekker + 7:28
96. Tijmen Eising + 7:31
DNF Jim Lindenburg
DNF Danny van der Tuuk

Geen reactie's

Geef een reactie