Etappezege Mirabelle voor Sjoerd Bax

Etappezege Mirabelle voor Sjoerd Bax

Op de derde dag van de Tour de la Mirabelle mocht Sjoerd Bax het zegegebaar maken.

Rit twee van de Tour de la Mirabelle (UCI 2.2) bracht de renners van Neufchâteau naar Saint-Amarin. De rit telde 177,0 kilometer en kende in de finale een aantal zware beklimmingen: drie van de tweede categorie en één van de eerste.

In de openingsfase probeerden verschillende renners om aan de greep van het peloton te ontkomen. Ook de Metec-SOLARWATT-mannen deden daar driftig aan mee. Het duurde een klein uur voordat er een kopgroep weg kon komen. Vijf renners wisten een kloof te slaan, die snel op liep tot vijf minuten.

Op de eerste klim werd het verschil met de koplopers snel kleiner. Dat ging wel ten koste van een groot deel van het peloton. Het resterende peloton dunde in de volgende beklimmingen uit tot een renner of dertig, met daarbij ook Sjoerd Bax en Hartthijs de Vries. Op de laatste klim wist een zevental renners -met ook Sjoerd en de Noorse klassementsleider Idar Andersen (Uno-X Pro Cycling Team)- weg te rijden van de rest.

Terwijl het leek uit te draaien op een groepssprint, reed Sjoerd met Andersen in de voorlaatste kilometer een verkeerde weg in. Met vereende krachten wisten ze de fout te corrigeren, waarna Sjoerd met een scherpe sprint de zege wist te grijpen. Hartthijs werd tiende.

Breed grijnzend achter zijn mondkapje onderging Sjoerd de huldiging. ,,Dat we verkeerd reden op die rotonde was wel even een stressmomentje’’, bekende hij. ,,De anderen twijfelden ook even en toen hebben we goed samengewerkt om terug te komen.’’ Dat gaf hem de kans om weer een sprint van een kleine groep te winnen. ,,Vanuit het MTB-en heb ik een goede aanzet. Dat is wel een voordeel ten opzichte van de andere klimmers’’, grijnsde hij. ,,Maar ik moet mijn ploeggenoten ook bedanken. Ze hebben me de hele tijd goed van voren gehouden en ervoor gezorgd dat ik altijd uit de wind zat. Dat is toch echt wel de basis van deze zege.’’

Geen reactie's

Geef een reactie