Geen loon naar werken voor Jens van den Dool

Geen loon naar werken voor Jens van den Dool

Op het NK wielrennen voor Beloften heeft Jens van den Dool zijn sterke wedstrijd niet weten te belonen met een podiumplek.

Het Nederlands kampioenschap wielrennen voor Beloften werd verreden op en rond de VAM-berg. De -door de Coronamaatregelen vrijwel publieksloze- voormalige vuilstort bij Wijster is omgetoverd tot een waar fietsparadijs, met een tweetal lastige kuitenbijtertjes erin. De organisatie had een ronde van zeven kilometer uitgetekend, die de mannen 16 keer moesten afleggen.

Al vroeg in koers brak Jens van den Dool de koers open. In de vierde ronde was de 21-jarige renner was in de vierde ronde de eerste aanvaller met een voorsprong van enige betekenis. Een ronde later kreeg de Hoogbloklander gezelschap van Niels van Ekeren (VolkerWessels-Merckx CT) en Jardi-Christiaan van der Lee (HSK Trias). Het koptrio kreeg al snel een voorsprong van een tweetal minuten. Achter de koplopers werd door renners in het peloton afwachtend gekoerst.

Half koers bedroeg de voorsprong van het drietal nog 40 tellen en werd de opeenstapeling van klimmetjes Van der Lee te veel. Zijn plek werd vooraan ingenomen door een drietal Mick van Dijke (Jumbo-Visma DT), Bodi Del Grosso (A BLOC CT) en Roel van Sintmaartensdijk (Reggeborgh CT), maar laatstgenoemde moest zijn vier vluchtgenoten al snel laten rijden. Vier ronden voor de finish wist Nils Sinschek (Team Sunweb DT) met Stijn Daemen (A BLOC CT) de oversteek te maken en gingen zes renners de finale in.

Bij het horen van de bel voor de laatste ronde ging Daemen in de aanval. Alleen Jens wist te counteren en even leken de twee alleen door te gaan. In eerste instantie kwamen Van Dijke en Del Grosso terug en door het aarzelende rijden van de vier wist ook Sinschek weer aan te sluiten. Aangezien het peloton op anderhalve minuut volgde, zat de nieuwe kampioen vooraan.

De vijf pokeraars bleven in de laatste ronde samen, waardoor de laatste beklimming van de VAM-berg de doorslag moest geven. Jens trok de groep op het asfaltdeel van de klim uiteen, maar moest toezien hoe hij op de kasseienstrook gepasseerd werd. Daemen mocht het rood-wit-blauw afhalen, voor Van Dijke en Del Grosso. Voor Jens restte een troosteloze vierde plek.

Balen, maar toch tevreden
De laatstejaars Belofte baalde zichtbaar van de gemiste kans. ,,Ik reed een goede koers. In het begin werd er superlaf gereden. Ze zullen allemaal wel een beetje bang geweest zijn voor het parcours. Ik was zelf nog nooit op de VAM-berg geweest. We waren vroeg hier en bij het inrijden schrok ik toch wel van de steilte. Ik was de eerste die sprong en ik sloeg gelijk een gaatje.’’

Alleen in de aanval, dat was toch niet helemaal volgens Jens’ plan. ,,Op een parcours als dit is alleen rijden energie verspillen. Gelukkig zag ik dat er twee renners over kwamen en konden we met z’n drieën samenwerken. Om hier in een kopgroep te rijden is zeker geen nadeel. De wegen zijn smal en het rondje is maar kort. Zo verlies je geen energie in het gedrang in het peloton. En bovendien was de koers maar 120 km.’’

,,Toen die anderen erbij kwam, voelde je wel gelijk dat het harder ging. We kregen gelijk het gevoel dat we het wel eens zouden kunnen halen.’’ In de laatste ronde scheurde Jens de kopgroep uiteen. ,,Ik verbaasde me dat die anderen het wiel niet konden houden. We reden met niet vol door, want die anderen zaten er maar kort achter. Op de laatste klim probeerde ik hetzelfde. Ik versnelde al vroeg, want ik wilde het niet op de laatste meters laten aankomen. Helaas bleven ze dit keer strak in het wiel.’’

,,De laatste weken was het gevoel op de fiets net echt top. In Tsjechië heb ik de hele tijd met die val van Fabio (Jakobsen, red.) in mijn hoofd gezeten. Hij is een goede vriend van me en dan hakt dat er toch wel in. Vorige week kwam ik er in een omloopje helemaal niet aan en ook tijdens de training voelde het niet zoals ik het wielde. Maar als ik dan zo’n NK rijd, dan kan ik met een tevreden gevoel terug kijken.’’

 

Geen reactie's

Geef een reactie