Jasper de Laat kleurt kletsnatte etappe in Normandie

Jasper de Laat kleurt kletsnatte etappe in Normandie

In de derde rit van de Tour de Normandie zat Jasper de Laat mee in de vlucht van de dag.
De derde etappe in de Tour de Normandie (UCI 2.2) liep van Duclair naar Elbeuf sur Seine en telde 166,0 kilometer. Na een aanlooplus moest er rond de finishplaats nog twee rondes van dertig kilometer worden gereden.

In typisch Nederlandse omstandigheden, negen graden en een miezerregen, vertrok het peloton aan de rit. Meteen vanuit het vertrek moesten de renners een klimmetje bedwingen. Jasper de Laat toonde dat hij goed uit de startblokken kwam door een puntje voor de bergtrui mee te pikken. Daarna zette hij de aanval door en kreeg vier avonturiers, Marten Kooistra (SEG Racing) en Jan-willem van Schip (Delta Cycling) en de Fransen Romain Bacon (Franse baanselectie) en Mathieu Burgaudeau (Vendée U-Pays de Loire) met zich mee. Langs de boorden van de Seine liep de voorsprong van het vijftal langzaam op. Pas toen het peloton een sanitaire stop maakte, liep de voorsprong op richting de drie minuten.

De voormalige AG2R/Europcar/Bouygues Telecom-prof Damien Gaudin (Equipe Cycliste Armée de Terre) wist in de plaatselijke rondes de oversteek te maken. Ondanks het echctervolgende werk van de Fortuneo-Vital Concepts-ploeg van klassementsleider Anthony Delaplace bleef de voorsprong van de kopgroep rond de anderhalve minuut schommelen. In de laatste ronde liep de voorsprong van de zes tergend langzaam terug. In de laatste kilometer leken de vluchters te worden ingerekend, maar Van Schip wist uit de klauwen van de groep te blijven en ging er met de winst van door. Johim Ariesen werd op vier tellen twaalfde

Ploegleider Adri van Houwelingen was tevreden over de prestatie van Jasper. ,,Het was voor hem de eerste keer in een lange ontsnapping tijdens een etappekoers”, legde hij uit. ,,Jasper is zijn eigen mogelijkheden nog aan het verkennen. En dat je leert om daarna te handelen. Tja, dat hij op dat laatste klimmetje moest lossen, hoort ook bij het leerproces.”

Jasper baalde na de koers wel. ,,Ik heb in de Tour de l’Avenir ook in een vluchtgroep gezeten, maar die was niet zo lang als deze. Ik moest er op het laatste klimmetje, op tien kilometer, af. Dat Van Schip daarna wint is natuurlijk knap, maar wel zuur. Had ik er bij kunnen blijven, dan had ik dus voor de overwinning gereden. Nu rijdt je de hele dag mee en heb je niks. Dat is wel zuur.” Helemaal met lege handen stond Jasper na de koers niet. Hij kreeg de groene eco-trui voor de meest milieubewuste renner in de etappe.

Uitslag
1. Jan-willem van Schip – Delta Cycling – 4:00:00
2. Damien Gaudin (FRA) Equipe Cycliste Armée de Terre + 0:00
3. Romain Bacon (FRA) Vendée U-Pays de Loire + 0:01
12. Johim Ariesen + 0:04
53. Jarno Gmelich Meijling + 0:04
56. Jasper Hamelink + 0:04
70. Sjoerd Kouwenhoven + 0:04
79. Jasper de Laat + 0:16
106. Stef Krul + 6:12

Tussenklassement
1. Anthony Delaplace (FRA) Fortuneo-Vital Concept – 10:48:14
2. Justin Mottier (FRA) VCP Loudéac + 0:06
3. Justin Jules (FRA) WB-Veranclassic-Aqua Protect + 0:29
14. Jarno Gmelich Meijling + 0:55
37. Jasper de Laat + 2:07
55. Jasper Hamelink + 3:35
61. Sjoerd Kouwenhoven + 6:08
68. Stef Krul + 8:18
76. Johim Ariesen + 10:18

 

Geen reactie's

Geef een reactie