Jasper de Laat zevende in Alentejo

Jasper de Laat zevende in Alentejo

In de eerste etappe van de Volta ao Alentejo (UCI 2.1) kwam Jasper de Laat als zevende over de streep.

De openingsetappe van de 35e uitgave van de ‘Alentejana’ werd verreden tussen Portalegre en Castelo de Vide over 158,0 kilometer. Onderweg reden de renners een grote ronde, inclusief een drietal tussensprints, van en naar Portalegre, om daarna aan de finale, met een viertal bergsprints Cabeço de Mouro, Monte Paleiros, Marvão en Senhora da Penha), te beginnen. Ook de finish is heuvelop, maar er zijn geen bergpunten te rapen.

De koers werd geopend door een ontsnapping van de Canadees Matteo Dal-cin (Rally Cycling) en Sean Mckenna (An Post-Chainreaction). Al snel hadden ze een voorsprong van een kleine tien minuten op het peloton onder aanvoering van Movistar Team en Caja Rural-Seguros RGA. Na honderd kilometer was het vluchtduo weer ingerekend en kon de koers opnieuw beginnen.

Na de passage van de tweede berg reden de Portugees Ricardo Vilela (Manzana Postbon Team), de Spanjaars Alejandro Marque (Sporting/Tavira), de Amerikaan Logan Owen (Axeon Hagens Berman) en de Australiër Nicholas Schultz (Caja Rural-Seguros RGA). Met een maximale voorsprong van een halve minuut bleven ze binnen het bereik van het peloton. In de finale probeerden de Colombiaan Aldemar Ortega Reyes (Manzana Postobón Team) en de Ier Edward Dunbar (Axeon Hagens Berman) ook nog tevergeefs weg te komen.

Op de streep was Rinaldo Nocentini (Sporting/Tavira) de snelste. Op de oplopende kasseienstraat klopte de 39-jarige Italiaan de Spanjaarden Eduard Prades (Caja Rural-Seguros RGA) en Carlos Barbero (Movistar Team). Jasper de Laat wist zich in de strijd om de etappewinst te mengen en werd zevende. Daarmee pakte de nieuwkomer ook de witte jongerentrui.

Jasper (gele helm) kijkt toe hoe Nocentini het zegegebaar maken

,,Ik ben blij verrast met deze prestatie’’, lacht Jasper. ,,Ik reed tijdens het trainingskamp wel goed, maar dan moet je het in koers nog maar laten zien.’’ De eerste beklimming van de dag was meteen de lastigste. ,,We hebben in het eerste deel van de etappe in het peloton gezeten en gezorgd dat we allemaal vooraan aan de eerste klim begonnen. Die was enorm stijl. In het rondeboek stond 15%, dus dan weet je het wel. Ik kon met de eersten boven komen en kon toen in die groep de andere beklimmingen over komen. En toen was het sprinten over die kinderkopjes.’’ Jasper was echter al naar het hotel toen de huldiging voor de truien was. ,,Toen hebben ze Stef Krul maar naar het podium gestuurd’’, lacht hij. ,,Ik weet niet of ik de trui kan behouden, want we staan nog met veel renners in dezelfde tijd.

Ploegleider Adri van Houwelingen was tevreden over de koers. ,,Het beeld van het trainingskamp werd bevestigd. De jongeren kunnen de ouderen goed bijhouden. Dit was de moeilijkste etappe van de ronde. De komende etappes willen we proberen voor een etappewinst te gaan. De witte trui van Jasper is ook wel een doel, maar daar kun je nu nog weinig over zeggen.’’

Uitslag
1. Rinaldo Nocentini (ITA) Sporting/Tavira – 4:04:09
2. Eduard Prades (ESP) Caja Rural-Seguros RGA + 0:00
3. Carlos Barbero (ESP) Movistar Team + 0:00
7. Jasper de Laat + 0:10
54. Jim Lindenburg + 4:49
111. Bob Olieslagers + 19:53
125. Dylan Bouwmans + 19:53
127. Johim Ariesen + 19:53
133. Stef Krul + 19:53
136. Jasper Hamelink + 19:53
137. Tijmen Eising + 19:53

Tussenklassement
1. Rinaldo Nocentini (ITA) Sporting/Tavira – 4:03:59
2. Eduard Prades (ESP) Caja Rural-Seguros RGA + 0:04
3. Carlos Barbero (ESP) Movistar Team + 0:06
7. Jasper de Laat + 0:10
54. Jim Lindenburg + 4:59
111. Bob Olieslagers + 20:03
125. Dylan Bouwmans + 20:03
127. Johim Ariesen + 20:03
133. Stef Krul + 20:03
136. Jasper Hamelink + 20:03
137. Tijmen Eising + 20:03

Geen reactie's

Geef een reactie