Rick Ottema overleeft slijtageslag NK

Rick Ottema overleeft slijtageslag NK

In een superzware uitvoering van het NK Wielrennen is Rick Ottema er in geslaagd om als 15e over de streep te komen.

Het Nederlands kampioenschap rondom de 4800 cm hoge VAM-berg voor (semi-)professionals werd vanwege het verwachte slechte weer al voor de start ingekort tot 25 ronden. Daarmee kregen de renners op het 7,3 kilometer lange parcours met twee korte steile klimmetjes een titelstrijd van ‘slechts’ 182,5 wedstrijdkilometers voor de wielen.

De koers startte in typisch Nederlands weer -regen en wind- en het smalle parcours zorgde ervoor dat het peloton snel in een lang lint veranderde. In de vijfde ronde wist een groep van tien renners, met ook Rick Ottema en Jason van Dalen, zich los te maken van het uitgedunde peloton.

Helaas was deze kopgroep maar een kort leven beschoren, maar een volgende vluchtgroep, bestaande uit zes renners met Stef Krul en ex-Metec-TKH-renner Oscar RIesebeek (Alpecin-Fenix), kreeg wel enige ruimte.

In opklarende omstandigheden wist het zestal de voorsprong op het afwachtend rondrijdende peloton langzaam maar zeker uit te breiden tot anderhalve minuut. Na tien ronden trok een vijftal renners -met Jesper Asselman- trok vanuit de hoofdmacht in de tegenaanval. Maar een tegenstoot van topfavoriet Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) zorgde ervoor dat met nog 13 ronden te gaan alles weer samen kwam.

Een nieuwe aanval van Van der Poel bracht tien renners -met Riesebeek en sprinter Arvid de Kleijn (Riwal-Securitas)- voorop. Waar knecht Riesebeek de rol moest lossen, had Van der Poel drie aanvallen nodig om de rest te lossen. De laatste aanval voorkwam dat een achtervolgende groep van tien renners -mét Rick Ottema- terug kon komen. Bovendien was het een aanval voor de winst, want de vermoeide achtervolgers zagen het multitalent alleen maar verder wegrijden.

Rick wist zich te handhaven in het eerste pelotonnetje. Het tweede pelotonnetje, met Jason en Stef, werd in de voorlaatste ronde wegens een te grote achterstand uit koers genomen. Waar Van der Poel voor de winst tekende, pakte een uitgeputte Rick Ottema een vijftiende plek.

,,Vanaf het begin werd er gekoerst alsof het de laatste ronde was’’, keek hij terug. ,,Het ging vanaf de start al goed, ik kon goed mijn plekje vasthouden. Bovendien heb ik nog even geprobeerd om in een groepje met Jason weg te komen, maar toen Mathieu één keertje gas gaf, was alles weer samen. Ik heb steeds in het eerste deel van wat je een peloton zou kunnen noemen gereden. In finale was het man-tegen- man en kon ik mij in een mooie achtervolgende groep rijden. Helaas ben ik nog een keertje in een natte bocht onderuit geschoven. Ik belandde nota bene in een boarding van Metec’’, grijnsde Rick. ,,Gelukkig kon ik nog wel tussen de auto’s terug komen, maar toen was beste er wel vanaf. Vol met krampen van vermoeidheid wist ik bij de groep te blijven en werd ik 15e. Vooraf had ik in het alle gunstigste geval gehoopt op een top 10, maar dit is echt een prestatie waar ik heel trots op ben.’’

Geen reactie's

Geef een reactie