Sjoerd Bax achtste in laatste etappe Tsjechië

Sjoerd Bax achtste in laatste etappe Tsjechië

In de afsluitende rit van de Czech Cycling Tour lieten de mannen zien dat ze op dit hoge niveau mee kunnen strijden.

In de laatste etappe van de Czech Cycling Tour (UCI 2.1) kregen de renners de zwaarste etappe voor de wielen. In de 179,2 kilometer lange rit van Mohelnice naar Šternberk was een hele serie beklimmingen opgenomen en ook in de plaatselijke ronde zat nog een lastig klimmetje.

Al vroeg in koers reed een vijftal renners weg. Ondanks dat het kwintet snel een voorsprong van vier minuten pakte, werden ze op de eerste klim weer ingerekend. Daarna wist een drietal een gaatje met het sterk uitgedunde peloton te slaan. Met een maximale voorsprong van twee minuten wisten ze het verschil tot op de plaatselijke rondes te behouden.

Een kleine groep -met daarbij Sjoerd Bax en Marijn van den Berg- zou in de finale gaan beslissen wie er met de dagzege vandoor ging. In de laatste sprint bergop was de Australiër Damien Howson (Mitchelton-SCOTT) de sterkste. Sjoerd werd knap achtste.

Moe, maar voldaan
Vermoeid, maar met een grote grijs stond Sjoerd na de finish uit te hijgen. ,,Ik kon de eerste lange klim goed overleven’’, keek hij terug. ,,We bleven we met een man of 30 over. Daarna kwamen nog veel mannen terug, waaronder ook Jesper Asselman, Stef Krul, Marijn van den Berg en Jens van den Dool. Tot het plaatselijke rondje bleef het rustig en Stef kon me daar nog goed van voren afzetten. Op de kasseienklim was het vooral een afvalkoers, maar ik kon telkens met de betere mee. Mitchelton wilde niemand laten wegrijden en het ging telkens hard op het klimmetje dus was vooral niet gelost worden. Op het laatst reden er twee weg en ik zat in het groepje van 15 wat sprintte voor plek drie.’’

Last na valpartij gisteren
Toch was het nog niet zeker dat hij zo’n prestatie zou kunnen leveren. Gisteren was hij betrokken bij een valpartij ‘zonder erg’. ,,Gisteren had ik er nog best wel wat last van. Om heel eerlijk te zijn, wist toen ook niet of ik wel kon starten. Vanmorgen was het al een stuk beter. Gedurende de etappe ging het gelukkig beter en soepeler draaien. En in de finale -met alle adrenaline- heb ik er geen last van gehad.’’

Geen reactie's

Geef een reactie