Sjoerd Bax sprint naar puntentrui

Sjoerd Bax sprint naar puntentrui

In de laatste etappe van de Rhône-Alpes Isère Tour sprintte Sjoerd Bax naar de vijfde plek en de puntentrui.

De vierde etappe van de Rhône-Alpes Isère Tour (UCI 2.2) werd verreden tussen Saint-Maurice-l’Exil en Charvieu-Chavagneux. De 172,0 wedstrijdkilometer waren nog lastig genoeg om verschillen te kunnen (goed)maken.

Een vroege aanval van een achttal met Stef Krul kreeg weinig ruimte. In een hoge snelheid werden de eerste kilometers afgeraffeld. Jens van den Dool pakte de punten op de eerste bergsprint, waarna een kopgroep van veertien -met opnieuw Stef aan boord- wél enige ruimte kreeg. Door de wind viel de kopgroep viel in tweeën, met Stef aan de goede kant van de breuk. Hard vechtend voor de voorsprong wisten ze de kaap van twee minuten te ronden. Terwijl de voorsprong van de kopgroep langzaam maar zeker slonk, wist Stef in de bonificatiesprints een aantal secondes te sprokkelen.

Het peloton brak onder invloed van de Metec-TKH- en Elkov-Author-ploeg en de wind in stukken. Het eerste peloton, met alle kopstukken van het klassement en alle Metec-TKH-mannen, liep de vluchters in. Het tweede peloton verloor steeds meer terrein. Verschillende ontsnappingspogingen werden in de kiem gesmoord, maar een uitval in de laatste drie kilometer van een vijftal zou de beslissing gaan brengen.

Uiteindelijk was het de Est Karl Patrick Lauk (CT Groupama-FDJ) die zijn wiel als eerste over de streep duwde. Sjoerd Bax was in extremis nog naar de groep toe gesprongen en werd vijfde. Dankzij de voorsprong schoof hij in het klassement naar de vijfde plek, werd Stef zevende en maakte Lars van den Berg de Top-10 vol. Bovendien pakte Sjoerd voldoende punten om het Puntenklassement te winnen.

Toch was Sjoerd niet helemaal tevreden over zijn daguitslag. ,,Vijfde is net niks. Het is niet slecht natuurlijk, maar ik had liever een goede sprint gereden. De jump naar die vijf kostte me teveel kracht om daarna ook nog te kunnen sprinten.’’ Maar de vijfde plek in het klassement smaakte hem beter. ,,Daarover ben ik wel tevreden over en bovendien won ik tot mijn eigen verbazing ook nog de puntentrui!’’

Teammanager Michel Megens was een stuk positiever over de prestaties van zijn mannen. ,,Van te voren hadden we niet verwacht om hier mee te doen. Maar per saldo hoorden we bij de beste ploegen.’’ Met een tweede plaats in het ploegenklassement als bewijs.

Geen reactie's

Geef een reactie